Figyelem felhívás

Tisztelt Vadászatra Jogosult Képviselő!

Dr. Zányi Zoltán főosztályvezető-helyettes a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Főosztályvezető helyettese megküldte az Országos Főállatorvos tájékoztatását az Afrikai Sertéspestis magyarországi megállapításáról. Kérte, hogy – annak ellenére, hogy megyénk az alacsony kockázatú területek közé tartozik - a tájékoztató tartalmát a vadászok, vadászatra jogosultak minél szélesebb körével ismertessük meg.

A betegség elleni védekezéssel kapcsolatos teendőket az Országos Főállatorvos 1/2018. sz. határozata tartalmazza, amely itt elérhető:

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/1.2018.pdf/af113ead-3813-4a98-a058-0115a7b26982

A tájékoztatást az tette szükségessé, hogy Magyarországon vaddisznó hullából vett minta alapján kimutatták az Afrikai Sertéspestis fertőzést. A vaddisznó Heves megyében, Gyöngyös közelében hullott el, a NÉBIH Referencia Laboratóriuma 2018. április 20-án mutatta ki az Afrikai Sertéspestis vírustörzset. Véleményük szerint a fertőzés a környékre nagy számban bejáró ukrajnai vendégmunkások élelmiszer maradékaival kerülhetett be, amelyet a későbbiekben járványügyi nyomozás tisztáz majd.

Az érintett területeken elrendelték a járványügyi intézkedéseket, amelynek elrendeléséért, végrehajtásáért és kommunikációjáért Dr Bognár Lajos Országos Főállatorvos a felelős.

Kemenszky Péter, titkár-fővadász

forrás: NÉBIH